Sobre la reducció de l’edat penal dels menors

Article d’opinió publicat al diari LEVANTE-EMV del divendres 24 de juliol de 2009

Educar per a la convivència

S´ha obert una nova polèmica a partir de la recent violació per menors de 14 anys de dos xiques a Còrdova i Huelva. Immediatament s’han alçat veus que reclamen un canvi en la llei del menor que rebaixe dels 14 als 12 anys l´edat penal dels adolescents. Altres, significativament persones expertes del dret, demanen reflexió i senyalen que una reforma de la llei a partir de dos fets terribles i puntuals seria un error. No obstant alguna cosa caldria fer i el que no podem és «pensar en Santa Bárbara quan trona».

Les accions repressives, com ara canviar les condicions penals dels menors, tenen un abast limitat: calmen la consciència col·lectiva i senyalen límits als ciutadans… Fa uns anys Jordi Serrano, ara assessor del Pla Nacional de Joventut de la Generalitat de Catalunya, senyalava el mal costum espanyol de respondre a un problema fent una llei (o en aquest cas canviant-la) i com, per contra en altres països, en comptes fer lleis, s’opta per intervindre i això significava posar recursos i diners damunt de la taula i buscar els agents implicats per a actuar sobre el problema. No li faltava raó a Serrano.

Els i les professionals que treballem amb joves detectem quotidianament situacions de violència de baixa intensitat en els distints tipus de relacions que s’articulen entre menors, siguen relacions grupals, de parella… i en ocasions s’arriba a l’abús, a la coacció, a la crueltat que evidència, almenys, dos problemes: 1) molts joves no assumeixen com a propis els valors més elementals de respecte i convivència i 2) les seues habilitats per a resoldre conflictes o canalitzar els seus impulsos són molt limitades. I això és pot canviar amb una llei? Crec que no. Ans al contrari, caldrà coordinar accions de formació dels distints agents que intervenen en el procés de desenvolupament personal dels joves: les famílies, professorat, monitors, animadors i informadors juvenils d’ajuntaments i associacions de lleure, especialistes dels distints programes municipals de benestar social… i amb metodologies clares, recursos estables i un marc definit intervindre. És contraposar a la tàctica de fer lleis l’estratègia de respondre als problemes amb la intervenció sobre el terreny. Però estem lluny d’aquesta fòrmula: són escasses i irregulars les «escoles de pares i mares» quan es planteja introduir la formació en valors en l’enseyament reglat amb l’educació per a la ciutadania es parla d’adoctrinament i es boicoteja, les polítiques de joventut són de les primeres damnificades en els retalls pressupostaris públics o s’opta per orientar-les més a l’efectisme mediàtic que a les actuacions que necessiten joves en situacions de risc social o els recursos per a executar l´actual Llei del menor mai han sigut suficients. I són només alguns exemples. Així és molt difícil treballar amb garanties en la socialització dels i les adolescents.És un drama que dos xiques hagen sigut violades, i amb un canvi legal, pot ser, calmarem la indignació social, però per a evitar que casos com aquests es puguen repetir cal fer una aposta política i social de llarg termini que tal vegada no serà tan visible ni vistosa però, amb seguretat, serà més eficaç per a construir unes relacions humanes de respecte i convivència entre els i les joves del present que són els ciutadans i ciutadanes de demà.

Ximo Cádiz. Informador juvenil i membre de l´Asociació de Professionals de Joventut de la Comunitat Valenciana

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Actualitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Sobre la reducció de l’edat penal dels menors

  1. Estrella ha dit:

    Muy buen artículo, creo que es lo que pensamos todos los profesionales que trabajamos con jóvenes. Además con unas políticas que nos dieran además la facilidad de un trabajo conjunto entre todos los ámbitos que tratamos con menores sería la mejor solución para prevenir este tipo de conductas. Por otra parte, pienso que la sociedad debería ser más crítica y racional con este tipo de noticias. Y los medios de comunicacón, ser más prudentes a la hora de contar las noticias porque la difusión mediatica de estos hechos no hace otra cosa de normalizar este tipo de conductas, y eso si que es peligroso, que los jóvenes lo vean como algo normal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s