Propostes per a les polítiques de joventut – eleccions 22 de maig 2011

Quan comença la campanya electoral del comicis municipals i a la Generalitat Valenciana del 22 de maig, l’Associació de Professionals de Joventut de la Comunitat Valenciana fa públics dos decàlegs de mínims que considerem que qualsevol partit o candidatatura, a nivell local o autonòmic, hauria d’assumir per a fer un plantejament seriós de política de joventut. Els problemes d’atur juvenil insoportable, la impossible emancipació, la desconnexió entre formació i treball però també la insolidaritat, la intolerància, el consumisme, els hàbits no saludables… són cada vegada més greus i ens obliguen, com a professionals, a fer una crida als candidats i candidates que aspiren a governar-nos a ser, més que mai, responsables i a assumir compromisos en esta nova legislatura.

Som conscients que cada poble, cada ciutat te una realitat específica, que possiblement ja tinga una “política de joventut”… però també sabem que en molts indrets això no existeix o en els últims messos s’han patit greus retrocessos.

Aquestes són algunes propostes que poden orientar els programes electorals a l’hora d’abordar la política de joventut en un municipi o des de la Generalitat Valenciana.

10 propostes per a un programa municipal d’Infància, adolescència i joventut

1.     Crear la Regidoria d’Infància, Adolescència i Joventut per coordinar totes les actuacions en dos grans objectius: preparar-los per a la societat en la que van a viure i fer d’ells uns ciutadans responsables i feliços.

2.     Dotar de recursos específics a aquesta regidoria: personal (fixe), pressupost (1% del pressupost) i espais (Esplai – Centre Juvenil – Casa de Joventut).

3.     Centrar els esforços en joventut en l’emancipació: donant serveis d’assessorament i facilitant recursos per a que puguen posar en marxa els seus projectes (personals, socials, empresarials, inserció laboral, vivenda).

4.     Centrar els esforços en infància i adolescència en l’empoderament: una educació en la participació, en valors i en un oci saludable i compromés.

5.     Prioritzar la participació en grups i associacions. Facilitar la formació del Consell Municipal d’Infància, Adolescència i Joventut.

6.     Conèixer i donar a conèixer tota l’oferta cultural, esportiva, recreativa, tant municipal com d’altres entitats. Complementar aquelles necessitats que queden sense propostes. Treballar per la coordinació a nivell municipal de totes les entitats que intervenen en aquesta població.

7.     Articular una oferta formativa periòdica: monitors/es de temps lliure, animació juvenil, mediació…

8.     Col·laborar amb els Col·legis, Institus d’Ensenyament Secundari i AMPAs per a coordinar l’oferta d’ activitats extraescolars i proposar una nova línea on fomentem el caràcter emprenedor i treballe la implicació i la responsabilitat amb l’alumnat.

9.     Optimitzar esforços treballant en xarxa amb altres municipis: pobles veïns, mancomunitats, comarca.

10. Fer un Pla Municipal d’Infància, Adolescència i Joventut per anar avaluant i adaptant els objectius i programes.

10 propostes per a un programa autonòmic d’Infància, adolescència i joventut

1.     Revisar el mapa de l’oferta formativa del la Comunitat Valenciana (ensenyament secundari, cicles formatius, formació professional ocupacional, idiomes, TIC…) per a garantir la correcta connexió entre món formatiu i món productiu i lluitar contra l’atur juvenil.

2.     Iniciar un procés de rehabilitació i recuperació de vivendes buides mitjançant escoles taller i amb estes vivendes constituir una borsa d’habitatge per a compartir en règim de lloguer a preus accesibles per a joves i així afavorir l’emancipació dels i les joves.

3.     Desenvolupar programes de promoció cultural, interculturalitat, educació en valors, participació, sensibilització mediambiental, hàbits saludables, sexualitat, accés a la societat de la informació… en col·laboració amb els municipis.

4.     Convocatòria d’un Congrés de la Joventut Valenciana obert a la participació directa dels i les joves i tots els agents implicats en les polítiques de joventut. Revisió de la Llei de Joventut per a equiparar-la a les millors normatives que existeixen al respecte en el conjunt d’Espanya i aprovació d’un nou Pla Valencià de Joventut.

5.     Dotar amb un mínim de l’1% del pressupost anual a les polítiques de joventut (aplicant les recomanacions de l’ONU i l’UNESCO al respecte) i reconeixement dels perfils professionals de les polítiques de joventut.

6.     Creació d’un Observatori Valencià de Joventut que estudie les tendències sociològiques de la gent jove a la Comunitat Valenciana.

7.     Recuperar i potenciar la Xarxa d’Instalacions de turisme i oci juvenil i facilitar l’accés als joves i a les entitats juvenils.

8.     Crear un Programa autonòmic d’oci educatiu per a infància que, en coordinació amb els Ajuntaments, comence a oferir actuacions per a este sector de la població.

9.     Apostar per la formació permanent específica de professionals que intervenen sobre la població juvenil, ja siga directament (tècnics de joventut), indirectament (docents, metges, policia…) o d’una altra manera, com ara mediadors/es, voluntariat…

10. Apostem per la coordinació entre la Generalitat Valenciana i els Ajuntaments per a desenvolupar una política de joventut eficaç, efectiva sempre optimitzant els recursos i evitants les duplicitats.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Actualitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Propostes per a les polítiques de joventut – eleccions 22 de maig 2011

 1. Ja tenim reconeguda la qualificació professional d’Informació Juvenil!!! Casi plore de l’alegría i l’emoció!!!

  Boletín Oficial del Estado: sábado 9 de mayo de 2011, Núm. 110
  MINISTERIO DE LA PRESIDENCIA
  Formación profesional
  Real Decreto 567/2011, de 20 de abril, por el que se complementa el Catálogo Nacional de Cualificaciones Profesionales, mediante el establecimiento de cuatro cualificaciones profesionales de la familia profesional servicios socioculturales y a la comunidad.

  http://www.boe.es/boe/dias/2011/05/09/pdfs/BOE-A-2011-8054.pdf

  Cualificaciones profesionales que se establecen:

  – Dinamización de actividades de tiempo libre educativo infantil y juvenil. Nivel 2.
  – Dirección y coordinación de actividades de tiempo libre educativo infantil y juvenil. Nivel 3.
  – Docencia de formación vial. Nivel 3.
  – Información juvenil. Nivel 3.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s