Mapa de professionals de joventut de la Comunitat Valenciana

Mapa-APJCV_imprimir-1

La comissió de professionals de l’APJCV ha elaborat el document següent atenent els objectius consensuats en l’assemblea del mes de novembre de 2012, on va plantejar-se la necessitat de conéixer amb profunditat el col·lectiu real de professionals que treballem en l’àmbit de les polítiques de joventut i dissenyar una proposta de catalogació coherent, estructurada, amb criteris clars i adaptada a les diferents realitats dels municipis de la Comunitat Valenciana.

L’objectiu és tindre un posicionament a partir del qual l’APJCV puga elaborar un mapa de la situació actual i, a partir d’això, defensar una proposta de catalogació dels diferents professionals de joventut, amb la finalitat de promoure un canvi de l’actual situació que vivim, amb un model professional on tots estiguem reconeguts, perquè puguem desenvolupar la nostra faena dignament Associació de Professionals de Joventut de la Comunitat Valenciana i, per tant, dignificar les polítiques de joventut, ja que ambdues qüestions van estretament lligades.

Amb les limitacions pròpies de la nostra APJCV ens embarquem en l’elaboració d’una proposta de mapa de professionals de les polítiques de joventut de la Comunitat Valenciana, amb l’ajuda inesti mable del programa Joventut en Acció, que ens permet, entre altres coses, definir els perfils i la formació dels professionals, així com conéixer les funcions bàsiques que estem desenvolupant.

Reflexionant prèviament a l’execució del mapa, es van posar de manifest unes necessitats bàsiques per a justificar la nostra actuació i, per això acordàrem que el nostre punt de partida es posicionava en els següents punts:

  • Necessitat de dignificar les polítiques de joventut de la Comunitat Valenciana i, per tant, el col·lectiu de professionals que les fem possibles.
  • Necessitat d’agrupar tots els professionals de les polítiques de joventut, de manera inclusiva, i crear espais de reflexió i acció comuna.
  • Necessitat d’argumentar una entitat reconeguda i valorada, amb incidència en els professionals que hi treballem. Interlocutora en matèria de política de joventut, i amb un discurs propi i independent.

De la mateixa manera, analitzant prèviament la realitat laboral i la situació actual dels professionals de les polítiques de joventut, trobem en la diversitat el punt fonamental de les característiques del col·lectiu, que podem conéixer amb detall en les dades del mapa. Entenem esta diversitat com una font d’enriquiment, plural, complementària, i que aporta un dinamisme i un potencial als professionals.

  • Diversitat d’àmbits: administracions públiques, empreses de serveis, associacions i fundacions, etc.
  • Diversitat de perfils: polivalents, mancomunats, comparti ts, especialistes, tècnics, informadors, dinamitzadors, investi gadors, consultors, etc. i totes les combinacions possibles entre estos.
  • Diversitat de funcions: relacionat amb el punt anterior, un mateix perfil pot respondre a funcions molt variades i diferents entre si. Diversitat en la formació: tot i que es percep una majoria formada en les ciències socials i les humanitats, hi ha formacions de tot ti pus de disciplines i de tots els nivells.
  • Diversitat en la categorització: multiplicitat de categories laborals (contractes de prestació de serveis amb diferències signifi cati ves quant a l’estabilitat en el temps, funcionaris i laborals de tots els nivells —D, C, B, A—, etc.) amb el que això implica de greuges comparatius i precarietat.

LA FAENA CONTÍNUA

Dins del marc del programa Joventut en Acció, l’APJCV ha desenvolupat una trobada nacional d’associacions de tècnics de joventut, on presentàrem el mapa de situació i comptàrem amb les intervencions de Carles Feixa i Domingo Comas com a elements de reflexió de la situació dels professionals.

Per això, junt amb les conclusions del mapa, incloem les seues aportacions i reflexions a la situació actual de les políti ques de joventut.

A l’hora de presentar els resultats, en la taula presidida pel professor Ariño, Josep Belda ens va fer la introducció de l’estudi de les dades que ens serviran de base a esta publicació i els posteriors treballs d’investigació en l’àmbit dels professionals de joventut. I així, s’està elaborant un projecte per a realitzar un estudi de camp, amb joves, tècnics i polítics, que ens permeta aprofundir en les dades que dibuixen el mapa que presentem.

Mapa de professionals de joventut – APJCV

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Actualitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s