Els professionals de joventut demanen un Pla integral de joventut rigorós i participatiu

“El document presentat és un llistat de mesures però no un Pla integral de joventut”

Pla Jove acte

El passat dilluns 30 de març es presentava l’anomenat “Pla Generalitat Jove” en un acte públic que va dedicar poc més d’uns minuts al contingut d’aquest Pla i que va resultar ser finalment una exposició de projectes i bones pràctiques de diferents organitzacions: des de la creació de noves empreses de emprenedors a accions socials d’entitats sense ànim de lucre.

Després de la publicació (el 31 de març) al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana del text del Pla i la seua anàlisi, des de l’Associació de Professionals de Joventut de la Comunitat Valenciana volem fer constar el següent:

  • La major crítica que es pot fer al Pla Generalitat Jove 2015-2017 és que no sembla un pla de joventut a l’ús, en el sentit de constituir un document en el qual, després d’analitzar els problemes, dificultats i necessitats de la joventut valenciana, es propose una sèrie d’estratègies, mesures i actuacions, per promoure i facilitar, al llarg d’un període de diversos anys, canvis en positiu de la seua realitat, que siguen mesurables i avaluables.
  • El document recull les diferents actuacions que en matèria de joventut (o no, ja que s’inclouen actuacions no dirigides específicament a aquest col·lectiu però que també els poden afectar, el que dóna lloc a “unflar” el nombre d’actuacions que se’ls destina i que, segons s’afirma, per als propers tres anys se situa al voltant de les 260) es pretén dur a terme durant 2015 (així ho testifica l’únic pressupost que figura en el pla i que és per a aquest any i que ascendeix a gairebé 250 milions d’euros) per part de diferents conselleries. Es tracta, més que d’un pla de joventut, d’un programa de govern en matèria de joventut per a l’any 2015. Si bé aquest tipus de pla és similar a l’anterior Pla Jove 2002-2005, la veritat és que s’allunya en gran mesura del que és, i s’espera, d’un pla de joventut i que, en canvi, altres comunitats autònomes i fins i tot ciutats són capaços de dissenyar i realitzar.
  • Al Pla Generalitat Jove 2015-2017 es troba a faltar una avaluació de l’anterior Pla Jove 2002-2005 (que és l’últim que es va aprovar per la Generalitat) així com, en absència de plans posteriors, de la tasca realitzada per la Generalitat Valenciana en matèria de joventut entre 2005 i 2015.
  • No s’especifica quina és la visió i missió d’aquest pla, ni el marc epistemològic i conceptual en què es mou. No sabem quins són els principis i criteris del pla o les estratègies que es seguiran en la seua implementació. Desconeixem quina és la metodologia que se seguirà per a la seva aplicació.
  • No hi ha una anàlisi sociològic en profunditat, quantitatiu i qualitatiu, de la realitat de la joventut valenciana ni un diagnòstic dels seus problemes i necessitats.
  • No hi ha una estimació de la quantitat o percentatge de beneficiaris directes i indirectes. No s’indica com ser realitzarà la implementació i seguiment del pla, ni com es van a avaluar les actuacions (de fet, no hi ha indicadors objectius i mesurables per a l’avaluació).
  • No es detalla el paper que han de jugar la resta d’actors que intervenen en les polítques de joventut en el desenvolupament del pla: associacionisme juvenil, ajuntaments, etc.

En conclusió, el Pla Generalitat Jove 2015-2017 no es pot considerar un pla de joventut a l’ús, sinó més bé una relació de mesures de govern per al 2015.

Des de l’Associació de Professionals de Joventut de la Comunitat Valenciana lamentem que es tracte d’una oportunitat perduda i plantegem la necessitat que, després de les eleccions d’autonòmiques i locals de maig, s’inicie un procés rigorós i participatiu per dotar la Generalitat Valenciana d’un Pla integral de joventut que done resposta als greus problemes que patixen els i les joves valencians.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Actualitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s