L’Associació de Professionals de Joventut de la Comunitat Valenciana (APJCV) davant l’anunci d’una nova Llei de Joventut per part del Consell

Des de l’APJCV valorem molt positivament l’anunci fet per part del Consell de l’elaboració d’una nova Llei de Joventut que supere l’actual del 2010. Una Llei que no va suposar una millora en les polítiques adreçades a la població juvenil ni tan poc ha donat resposta a les carències i necessitats de tots els agents implicats en el treball amb joves com son les institucions públiques, les entitats socials i els/les professionals que treballem a l’àmbit de la joventut.

Una Llei que va abandonar el treball de consens que s’havia estat realitzant i que va ser presentada i aprovada de forma unilateral. Una Llei que ha quedat com a marc general, poc realista i gens funcional, ja que no ha sigut desenvolupada normativament en pràcticament cap dels seus apartats.

A aquest nou escenari fem les següents consideracions que han de ser part important de la nova Llei:

  1. La política de joventut ha de desenvolupar-se per a tres segments de la societat: adolescents, infància i joves. És útil i és coherent. Cadascú d’estos sectors reclama accions diferenciades (en el cas de la gent jove, polítiques per afavorir la seua emancipació; en el cas de l’adolescència, polítiques d’autonomia personal o afirmatives; i pel fa als xiquets i xiquetes, educació no formal i estimulació de valors cívics), però és raonable que institucionalment es puga integrar tot en una estratègia comuna.
  2. La perspectiva temporal de les polítiques de joventut ha de ser de mig i llarg termini. Les activitats han d’estar inserides en programes i plans amb una periodització que no pot ser de curt termini ni de resultats immediats.
  3. La Llei ha d’evitar duplicitats fent de la Coordinació entre Administració Autonòmica i Municipal part important del seu desenvolupament. L’IVAJ ha de coordinar la política de joventut a partir d’un diàleg que marque estratègies i articule convenis de cooperació concrets i efectius, però han de ser els Ajuntaments els principals actors de les polítiques de joventut.
  4. Els/les professionals de joventut, tècnics/ques de joventut, informadors/es juvenils, educadors/es i dinamitzadors/es especialitzats en joventut, monitors juvenils/es..etc tots i totes junts composem una professió que ha consolidat un criteris tècnics i teòrics mínims compartits i assumits globalment per tots nosaltres, però la realitat ens indica que patim problemes com ara la inestabilitat, la incoherència o la precarietat… afectant tant el desenvolupament laboral de les nostres tasques com els serveis i programes que s’adrecen a la ciutadania La Llei, i el seu desenvolupament, ha de facilitar i promoure unes condicions laborals i professional de qualitat i dignes.
  5. Cal generar un marc normatiu rigorós, realista i funcional, consensuat amb els distints sectors implicats, on s’aborden aspectes importants com poden ser les activitats d’oci i temps lleure, les instal·lacions i equipaments, el serveis d’informació i dinamització, la formació per a la dinamització i, evidentment, les polítiques de joventut. I per tot açò necessitem generar processos de participació, articulant espais on cadascun d’aquestos agents socials puguen sentir-se representats en la que serà la seua legislació de referència. La urgència no ha de marcar els temps, la pressa no pot substituir el consens.

La APJCV vol estar present, tal i com ha estat fent fins avui.

Com associació traballarem perquè, mitjançant un procés participatiu, les i els professionals de joventut puguen fer les seues aportacions sobre una proposta de Llei que reconega la nostra professió i les polítiques de joventut amb la necessària serietat i rigurositat que en si mateixes posseeixen.

50276_130968200289519_4412_n

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s