Objectius i activitats

Pla de treball 2015-2018

A l’assemblea general celebrada en València el 9 de juliol de 2016 es va aprovar per unanimitat un pla de estratègic per a l’associació que, partint del treball iniciat per la Junta Directiva triada el 27 de novembre de 2015 finalitzarà a 2008:

2016-apjcv-pla-de-treball-2015-2018

Per què associar-nos?

Després de tres dècades de polítiques de joventut, en els municipis, en la Generalitat, des de les associacions de joves i consells de joventut és hora consolidar un espai de reflexió i acció comú de totes aquelles persones que professsionalment es dediquen a aquest àmbit.

Tècnics de joventut, informadors/es juvenils, educadors/es i dinamitzadors/es especialitzats/des en joventut, consultors/es i investigadors/es en matèria de joventut, monitors juvenils, a temps parcial, jornada completa, des de l’empresa privada, des de les institucions públiques o des del tercer sector… tots i totes junts composem una professió que ha consolidat un criteris tècnics i teòrics mínims compartits i assumits globalment per tots nosaltres, però la realitat ens indica que sovint patim problemes com ara la inestabilitat, la incoherència o la precarietat… afectant tant el desenvolupament laboral de les nostres tasques com els serveis i programes que s’adrecen a la ciutadania, als i les joves.

Hi ha debats en marxa o pendents fonamentals. Un d’eixos debats és la definició de perfils professionals i com s’organitza la formació reglada d’eixos perfils. I un altre és l’elaboració, debat i aprovació d’una Llei de Joventut a la Comunitat Valenciana que hauria de servir per a repensar l’organització i els objectius de les polítiques que afecten els i les joven i com actuen en eixe joc els diferents nivells de les administracions o els distints actors socials. Especialment en un moment de profunda transformació social i de crisi econòmica que obliga a racionalitzar l’ús dels recursos que es destinen a les polítiques de joventut. I dins de l’elaboració legislativa s’inclou la revisió de les normatives que afecten la informació juvenil o les activitats de lleure per posar dos exemples.

No pretenem ser un sindicat, ni un col·legi professional, ni un gremi… a partir dels objectius i accions a desenvolupar podem definir millor aquesta proposta.

Què volem?

Esquemàticament podem identificar uns objectius que justifiquen la necessitat d’organitzar-nos, serien:

REFLEXIÓ. La reflexió col·lectiva sobre les polítqiues de joventut.

REIVINDICAR. Desenvolupar i consolidar les polítiques de joventut i millorar les condicions de treball dels diferents professionals de les polítiques de joventut.

COMPARTIR. Compartir experiències de desenvolupament de les polítiques de joventut.

INTERLOCUCIÓ. Expressar l’opinió dels professionals de les polítiques de joventut sobre aquells assumptes que afecten el seu àmbit laboral.

Com fer-ho?

I en quant a quines accions i activitats es poden desenvolupar des d’una proposta d’associació de professionals de les polítiques de joventut:

· Organitzar grups de treball i reflexió temàtics que elaboren posicionaments que representen l’opinió de l’entitat en els assumptes que determinem col·lectivament.
· Una pàgina web com a centre de recursos, reflexió i difusió de les opinions dels socis i sòcies i de l’entitat.
· Una llista de distribució per a compartir informació, debats i idees (sempre evitant duplicar altres llistes o sistemes que compleixen altres funcions).
· Encontres presencials periòdics (bé autònoms, bé aprofitant altres convocatòries de les distintes institucions) per a marcar l’orientació i l’acció de l’associació.
· Una regular tasca de difusió dels posicionaments de l’entitat en els mitjans de comunicació.
· Establir relacions estables d’interlocució amb les institucions competents en política de joventut.
· Organitzar activitats d’estudi, formació i debat, per als membres de l’entitat i oberts al conjunt de professionals.

El finançament del funcionament seria mitjançant les aportacions dels socis i sòcies, en forma de quotes, així com accedir a ajudes (subvencions, convenis de col·laboració…) per a l’organització d’activitats concretes.

L’agenda immediata

L’articulació de la societat civil sempre és un simptoma de maduresa democràtica. L’agrupació dels i les professionals de les polítiques de joventut és un pas més en eixe sentit i, a més, en un espai molt concret de les polítiques socials, aquelles que afecten als i les joves.

En l’agenda política podem fixar, com a mínim, dos fites: la definición dels perfis professionals del nostre camp laboral i les conseqüències que se’n deriven pel que fa a la formació i, d’altra banda, l’elaboració d’una Llei de Joventut a la Comunitat Valenciana que ha de servir per a reordenar plantejaments, competències i actuacions en matèria de política de joventut.

En ambdós casos estarem en millors condicions d’intervindre en els debats si ho fem col·lectivament, amb una eina com és una associació dels professionals de les polítiques de joventut, que si tractem de fer-ho de manera individual i aillada. Junts podem fer-ho millor. Eixa és la intenció.

Anuncis

Una resposta a Objectius i activitats

 1. Pep Montes ha dit:

  Hola, companys

  Sóc Pep Montes, president de l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut. Ens hem assabentat de la vostra iniciativa, en crear l’associació. Enhorabona! Us desitgem tots els èxits del món.

  Hi ha un projecte inicipient de coordinació entre associacions de professionals de les diferents comunitats autònomes. De moment hi som els de Galícia, Andalusia, Illes Balears, Castella-Lleó, Euskadi i Catalunya. Ja hem fet dues trobades i estem treballant en algun projecte. Us convidem a sumar-vos a la dinàmica.

  Què us sembla si contactem? El nostre web: http://www.joventut.info. La nostra adreça electrònica: info@joventut.info. Tenim un tècnic alliberat, que és Pep Guasch, i és el nostre contacte habitual. La meva adreça personal: pepmontes@mesvilaweb.cat

  Espero que aviat podrem fer coses plegats.

  Salut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s